Gist

Ruimte voor christelijke spiritualiteit

Ambacht

Bij Gist wordt brood gebakken en bier gebrouwen op een ambachtelijke manier. Dat wil zeggen: ouderwets langzaam. Want de transformatie van graan, water, zout en hop in brood en bier gaat niet van de ene op de andere dag! 

Wat doet die traagheid met ons? Wie weet leren we door deeg te kneden en te laten rijzen iets over de waarde van aandacht en het belang van loslaten. Of merken we tijdens het mouten en maischen opnieuw hoe we verbonden zijn met ons voedsel en met elkaar. Eén ding is zeker: het wordt lekker – en gezellig!

Brood

Spread the bread! Haal je gistpotje bij ons op en bak samen zuurdesembrood!

Het voorbereiden, kneden, bakken en eten van zuurdesembrood is een ervaring waarin veel zintuigen worden aangesproken. Het is tevens een ervaring waarmee je in een traditie stapt die die duizenden jaren oud is – en ons al die tijd al voedt en verbindt.

De uitleg en het recept vind je hier.

Met deze zuurdesemstarter van Gist willen we je kennis laten maken met ‘echt brood’. Herontdek de wonderlijke symbiose tussen zuurdesem en mens, die al bijna 6.000 jaar plaatsvindt.

Geef het deeg weer door en deel jouw creatie onder de hashtag #gistbrood! 


Bier

Verander water in bier! Een brouwclub in wording.

Altijd al willen leren hoe het goudgele vocht ontstaat? Het wordt vervaardigd uit heel veel (gerstemout) korrels, water en hopbloemen. Maar het echte geheim zit ’em in de gist. Een klein beetje gist eet de suikers op en transformeert het wort in smaak en alcohol.

Bier verbindt. En leert ons het ritme van werken, rusten en delen. Daarom willen we graag een brouwclub starten. Interesse om mee te doen? Laat het ons weten, dan kan je aanhaken als we van start gaan.