Spiritualiteit van brood

De ambachten zijn op dit moment de meest bloeiende tak van Gist. Door Corona kunnen we niet anders. Maar volgens onze Kirsten Kalkman past dat helemaal bij de vorm van spiritualiteit die we bij Gist ruimte willen geven.

“In de ambachten zit een dynamiek van iets aangaan en ondergaan. Niet overspoeld worden met allemaal woorden, maar aanwezig zijn bij de realiteit die er is. Tasten, voelen, proeven. Met brood bakken en bier brouwen oefen je daar in. Je voegt je in in een natuurlijk proces. Zonder te forceren mag je komen en delen in het leven.”

“Gist is ontstaan uit ideeën en een stukje visie, maar in de verdere ontwikkeling hebben we een intuïtieve afstemming. We laten de bakkers bakken, de brouwers brouwen en we gaan in gesprek over wat het ambacht met ze doet. Het leuke is dat dan blijkt dat het iets te maken heeft met bezieling, zingeving. Visie onthul je door te vragen wat er gebeurt als je brood aan het bakken bent, of bier aan het brouwen.”

“Zo ontdek je dat spiritualiteit de grond is, en niet het doel. Het draagt je, zonder dat je er constant bewust mee bezig bent. Het is. Je mag erin bewegen, er in zijn. En van daaruit krijgt alles levenskracht, mag alles opbloeien.”

“Het gevaar van spiritualiteit als doel is dat het voorschrijft in plaats van het te laten gebeuren. Gandhi zei ooit iets als ‘Elke religie is een eindig antwoord op een en hetzelfde raadsel’. Bij Gist willen we graag het waartoe open laten en mensen dat zelf al levende te laten ontdekken.”

Iemand die dat sinds kort aan het doen is, is onze nieuwe bakker Sahko. Hij is 26 en wil naast broodbakken ook graag leren kickboksen. Als hij in de keuken het deeg bewerkt, schrikken we vaak op van het geluid. En we krijgen soms ook een beetje medelijden met het deeg… “I am very happy when I am making bread and I would like to get more experience. Concentration is needed, on the ingredients and the process. I am very excited about it.”

Winkelwagen