Gist

Ruimte voor christelijke spiritualiteit

‘And every drop would be a prayer’

Brouwer Jacob deed onderzoek naar de relatie tussen bier en spiritualiteit. Hij dook in het verleden van kloosters en kwam prachtige verhalen tegen. Vandaag aandacht voor St Brigid of Ireland, die wel een biertje lustte…

I’d like to give a lake of beer to God.
I’d love the heavenly
Host to be tippling there
For all eternity.
I’d love the men of Heaven to live with me,
To dance and sing.
If they wanted, I’d put at their disposal
Vats of suffering.
White cups of love I’d give them
With a heart and a half;
Sweet pitchers of mercy I’d offer
To every man.
I’d make Heaven a cheerful spot
Because the happy heart is true.
I’d make the men contented for their own sake.
I’d like Jesus to love me too.
I’d like the people of heaven to gather
From all the parishes around.
I’d give a special welcome to the women,
The three Marys of great renown.
I’d sit with the men, the women and God
There by the lake of beer.
We’d be drinking good health forever
And every drop would be a prayer.

St Brigid van Kildare (451-525)

Dit gedicht wordt toegeschreven aan de heilige Brigid van Kildare (451-525), een van Ierlands grote heiligen. Al tijdens haar leven, toen het christelijk geloof zich over Noord-Europa verspreidde, brachten de monniken en nonnen naast hun geloof ook hun vaardigheden in het brouwen mee. In Noord-Europa was de productie van bier een belangrijke taak in hun kloosters omdat het een veilige manier was om water te drinken.

Brouwen werd niet alleen in kloosters gedaan, maar monniken en nonnen in zo’n gemeenschap konden hun taken doeltreffender verdelen en hadden meer tijd en middelen om hun product te perfectioneren. Het was een belangrijke manier om de gemeenschap om zich heen te helpen. Als gevolg daarvan werden zij beroemd om hun bieren van superieure kwaliteit. Ze voelden zich door hun geloof verplicht om niet alleen bier te maken, maar ook hun technieken en ontdekkingen ter beschikking te stellen aan de gemeenschap die zij dienden. Zo hebben zij dus de meeste invloed gehad op het creëren van het product dat wij vandaag de dag bier noemen.

Tot op de dag van vandaag zetten kloosters in heel Europa deze traditie voort. Nog steeds zijn zij verantwoordelijk voor het maken van enkele van de beste bieren ter wereld. Bier blijft ook een rol spelen in het ritme van veel van hun gemeenschappen. Zo brouwen zij speciale bieren voor festivals, maar ook voor tijden van vasten.