#Gist brood

Dat had je niet gedacht hè? Je hebt een potje met zuurdesem ontvangen.

Zorg er goed voor, want dan kan je er ook anderen blij mee maken! Hier vind je alle informatie over onze doorgeefactie, instructies voor het deeg en het brood.

Waarom

Vanwege de vele gezondheids-restricties die er zijn lukt het velen niet meer zich verbonden te voelen in deze stad. Vriendengroepen zien elkaar minder en ook families.

Bij Gist rees het idee om onze stadgenoten een stuk zuurdesemdeeg mee te geven, waar zij dan een stukje van gebruiken om een brood te bakken, en het resterende deel doorgeven aan iemand anders.

Op deze manier hopen wij dat de ervaring van brood bakken een gezamenlijke activiteit kan worden, ondanks dat wij elkaar niet zien of (soms) niet kennen.

De actie

Met deze zuurdesem sample willen we je kennis laten maken met ‘echt brood’. Herontdek de wonderlijke symbiose tussen zuurdesem en mens, die reeds bijna 6.000 jaar plaatsvindt.

Het voorbereiden, kneden, bakken en eten van zuurdesembrood is een ervaring waarin veel zintuigen worden aangesproken. Het is tevens een ervaring waarmee je letterlijk in een traditie stapt dat duizenden jaren oud is.

Geef het deeg weer door en deel jouw creatie onder de hashtag #gistbrood!

Gist

Bij Gist proberen wij christelijke spiritualiteit te doen. Wij geloven dat eenheid wordt gecreëerd uit diversiteit, zoals zoveel gerechten en dranken waar wij van houden gemaakt worden met verschillende ingrediënten.

Wij geloven dat het lichaam met haar zintuiglijke ervaringen een intuïtieve en leerzame bron van kennis is,voor onszelf en voor ons (gezamenlijke) begrip van de wereld.

“Gist gelooft in de belichaming van het goddelijke in het alledaagse en wil deze ervaren met alle zintuigen. Door alledaags voedsel als brood en drank te creëren of door met aandacht te verstillen of te bewegen, willen we onszelf herinneren aan het wonder van transformatie.”

Over zuurdesem

Van 3700 v.C. tot de 18e eeuw bestonden er alleen zuurdesembroden. Zuurdesem fermenteert, het breekt gluten af, bevordert de opname van voedingsstoffen en geeft smaak aan het brood.

De uitvinding van sneller werkend industrieel gist heeft brood getransformeerd. Niet langer bevat brood de gezondheidsvoordelen die fermenterend zuurdesem gaf; brood is letterlijk minder voedzaam geworden.

'Jezus gaf nog een voorbeeld: Gods nieuwe wereld lijkt op zuurdesem. Een vrouw doet een klein beetje zuurdesem bij een grote zak meel. Daardoor verandert heel het meel. '

Bron: Bijbel, Mattheüs 13:33

Het recept!

De vijf stappen van de actie #Gistbrood

Stap 1

Je hebt een potje #Gistbrood ontvangen met een zuurdesemstarter.

Stap 2

Schep uit de pot ongeveer 50ml van de zuurdesemstarter. Hiermee ga jij aan de slag!

Stap 3

Volg onderstaand recept om je eigen zuurdesembrood te maken.

Stap 4

Geef het potje #Gistbrood met de resterende zuurdesemstarter door aan iemand anders!

Op deze manier geven we de zuurdesemstarter door totdat het potje leeg is.

Stap 5

Wanneer je bezig met bakken kun je dat delen op social media met #Gistbrood, zodat iedereen jouw eigen zuurdesembrood(proces) kan zien!


We presenteren een recept dat bestaat uit drie delen:

1. In vogelvlucht (handig voor herhaald gebruik):

Dag 1

Voed je zuurdesemstarter s ’avonds (50 gram bloem en 50 gram water)*

*Uitgaande van 50ml zuurdesemstarter. Wanneer je meer of minder zuurdesemstarter gebruikt pas je evenredig de hoeveelheid bloem en water aan.

Dag 2

  1. Meng het deeg, 30 minuten rust
  2. 1e vouw (12 vouwen), 2 uur rust
  3. 2e vouw (6 vouwen), 2 uur rust
  4. 3e vouw (6 vouwen), 1 uur rust
  5. Voorvorming, 1 uur rust
  6. Laatste vorming, in de mand, in de koelkast

Dag 3

Bakken, +/- 15-20 minuten op 230°C en 20-25 minuten op 180°C

2. Ingrediënten:

Dag 1

Dag 2

3. Uitgebreid recept:

Dag 1

Voorbereiding

Voer je zuurdesemstarter de avond voor het maken van brood. Voor het recept heb je 100 gram actief zuurdesem nodig. Voer je zuurdesemstarter (ongeveer bestaande uit 50ml zuurdesem) met 50g water en 50g bloem, je zal waarschijnlijk iets meer dan 100 gram zuurdesem krijgen, dit is niet erg; het zuurdesem uit een potje scheppen kan lastig zijn en er blijven vaak restjes achter.

Op deze manier haal je dus zeker 100 gram desem uit je pot en heb je genoeg over om een volgende keer brood ermee te bakken. Laat dit ongeveer 8-12 uur op kamertemperatuur rusten totdat de zuurdesem bubbelt en in volume is toegenomen.

Let op: je voedt je zuurdesem altijd met eenzelfde verhouding bloem en water (Voorbeeld 50 gram bloem en 50 gram water, of 65 gram bloem en 65 gram water).

Dag 2

Mixen

Doe de zuurdesem in een beslagkom, voeg 310 gram water toe en meng dit. Voeg 450 gram tarwebloem en 8 gram zout toe en meng dit tot er geen droge stukken bloem over zijn. Bespuit de bovenkant van het deeg kort met een waterspuit zodat het niet uitdroogt en bedek het met een theedoek. Laat het geheel 30 minuten rusten.

Kneden

Maak je werkbank nat met een waterspuit. Leg je deeg op een werkbank. Pak een hoek van het deeg, rek het deeg voorzichtig en vouw het over zichzelf heen. Doe nu de andere hoeken totdat het deeg een bolvorm krijgt (ongeveer 12 ‘stretches’ van verschillende hoeken). Plaats het deeg weer in de beslagkom en zorg ervoor dat de gladde zijde te zien is. Bespuit de bovenkant en bedek het weer met een theedoek. Laat het deeg 2 uur rusten.

Na 2 uur haal je het deeg uit de beslagkom en plaats je deze ondersteboven op een werkbank die reeds met een waterspuit is nat gespoten. Herhaal de ‘stretches’ zoals hierboven beschreven (ongeveer 6 dit keer). Plaats het deeg weer in de beslagkom en zorg ervoor dat de gladde zijde te zien is. spuit de bovenkant nat en bedek het weer met een theedoek. Laat het deeg opnieuw 2 uur rusten.

Herhaal de stappen zoals hierboven beschreven (6 ‘stretches’) en laat het deeg nu 1 uur rusten.

Voorvorming

Bestrijk de werkbank met bloem en plaats het deeg ondersteboven erop. Pak de uiteinden van het deeg en maak een bol van het deeg. Let erop dat de plakkerige bovenkant van het deeg de binnenkant wordt en de met bloem bestreken onderkant de buitenkant. Probeer het deeg zo strak mogelijk op te bollen zonder dat het deeg scheurt. Bedek met een theedoek en laat het een uur rusten.

Laatste vorming

Gebruik een beetje bloem en rek het deeg voorzichtig een beetje uit. Pak de twee uiteinden en vouw deze over elkaar heen. Zorg ervoor dat de uiteinden niet gelijk zijn; je bent op zoek naar een soort trechtervorm. Pak nu de lange zijde van het deeg en rol het deeg op alsof je een sigaar of kaart oprolt. Probeer de spanning op het deeg te houden. Plaats het deeg in een (rijs)mandje (de gladde zijde onderop) en laat deze tot de volgende dag in de koelkast rijzen.

Dag 3

Bakken

Haal het deeg uit het rijsmandje. Pak en scherp mes of scheermesje en snij in de bovenkant van het deeg. Dit zorgt ervoor dat het deeg in de oven op een goede vorm aanneemt. Maak een lange snede over lengte van het deeg. Stop het deeg vervolgens in de over en bak deze ongeveer 15 tot 20 minuten op 230°C en 20 tot 25 minuten op 180°C. Haal het brood uit de oven en laat deze op een droogrek compleet afkoelen. Het brood verliest haar structuur als je deze al snijdt wanneer het nog heet is.